O nama

Dečiji vrtić u Novom Sadu

Dečiji vrtić „Cvetić“ je osnovan 1998. godine Smešten je u mirnoj ulici okruženoj sa mnogo zelenila, u kući namenski uređenoj sa radnim i dvorišnim prostorom i prijatnim ambijentom. Kuća je nova, dobro izolovana, sa centralnim grejanjem. U blizini vrtića se nalazi železnička stanica, pijaca, mnogo malih zanatskih radnji. Malo dalje je Petrovaradinska tvrđava i parkovi koje povremeno posećujemo.

Vrtić poseduje veliko dvorište dobro obezbeđeno,sa mnogo zelenila i velikim travnjakom koje maksimalno koristimo kad nam vremenske prilike to dozvole.Ima dovoljno hladovine koja štiti decu od sunca. U dvorištu se nalazi veliki peščanik, drvena ugaona klupa ispod krošnje velikog oraha za mirne aktivnosti, kao i penjalice, ljuljaške, skrivalice.

U toku letnjeg perioda organizujemo kupanje u bazenu i prskalište, tako da deca mogu da se osveže tokom velikih vrućina, te nam je u toku leta posećenost velika. Boravkom na čistom vazduhu deca stiču i neguju imunitet, imaju slobodu kretanja i stalno su u kontaktu sa prirodom.

Zbog malog broja dece atmosfera više podseća na porodičnu, te se deca lako adaptiraju. Pored toga, a što je roditeljima veoma važno, deca su zdravija.

Saradnja sa porodicom

U vrtiću se realizuje celodnevni i poludnevni boravak za decu uzrasta od treće godine do polaska u školu. Roditeljima maksimalno izlazimo u susret počevši od detetovog boravka.Interesovanje roditelja u našem vrtiću se uglavnom svodi na poludnevni boravak. Deca borave od četiri do šest sati u vrtiću u različitim delovima dana. Ali uvek vodimo računa da dete bude u vrtiću dok se odvija vaspitno obrazovni rad.

Roditelji u svakom trenuku mogu da budu obavešteni od strane vaspitača ili pedagoga o napredovanju deteta, njegovim aktivnostima tokom radnog dana.Takođe im je pružena mogućnost da učestvuju putem sugestija u pripremi i realizaciji programa.Otvoreni smo za sve vrste saradnje.

Roditeljima dece koja tek počinju da pohadjaju vrtic dozvoljen je boravak u vrtiću prvih dana po dva sata dok dete upoznaje prostor, vaspitače i nove drugare. Na taj način olakšavamo deci adaptaciju.

Šta je specifično za vrtić Cvetić

- Fleksibilnost u pogledu načina rada, oblika i metoda u zavisnosti od individualnih potreba dece.
- Realizacija vaspitno obrazovnog rada na visokom nivou, obzirom na mali broj dece i mogućnost individualnog i individualizovanog rada sa njima.
- Visok nivo opremljenosti stručnom literaturom, sredstvima i materijalima za rad.
- Mladost, vedrina, entuzijazam stručnog kadra, želja i spremnost za stručnim usavršavanjem.
- Dostupnost i svakodnevni neposredni kontakt roditelja sa pedagogom ili vaspitačem, što omogućava dobru saradnju sa roditeljima.Pružena je mogućnost roditeljima da kontaktiraju vaspitača ili pedagoga putem telefona, nakon boravka deteta u vrtiću.
- Mogućnost realizacije vaspitno obrazovnog rada na svežem vazduhu, obzirom na postojanje zašticenog i dobro obezbeđenog dvorišta.

Šta nas karakteriše

Socijalizacija
Vrtić pomaže porodici u vaspitanju deteta.Svojom otvorenošću ispunjava potrebe porodice i deteta.On omogućava aktivno učešće deteta u zajednici dece njegovog uzrasnog doba, u uslovima koji su prilagođeni, njegovim mogućnostima i potrebama.
U vrtiću dete se uči pravilima življenja u kolektivu.
Za dete je vrtić mali svet, gde se ono uči pravilima ponašanja, uči da poštuje druge, njihove potrebe, shvati tuđa osećanja i uživljava se u njih...
Osamostaljivanje deteta
Kroz razne vežbe deca uče da brinu o sebi. Uče da kontrolišu svoje pokrete. Uspostavljaju koordinaciju obe ruke.Kroz razne obične životne aktivnosti,dete gradi iskustva preko svih svojih čula.Dete manipuliše raznim predmetima (ne samo igračkama) koje koriste odrasli, na taj način uvodimo dete u realni svet.
Likovno izražavanje
Kroz likovni izraz deteta se najbolje upoznaje njegov unutrašnji svet , njegove razvojne mogućnosti, potrebe, sklonosti i interesovanja.Zbog toga deci nudimo obilje likovnog materijala i tema koje se u vrtiću likovno obrađuju.Na taj način dobijamo i povratnu informaciju o tome kako je dete doživelo ono sto se obrađuje, koliko je zapamtilo, a i mi možemo na taj način da vrednujemo svoj rad.
Lutka
Lutka (ginjola, marioneta, plosna lutka...) neizbežni pratilac i učesnik svih naših aktivnosti.Lutka je detetu dobar drug, ona ga motivise da saznaje, otvori ga , oraspoloži, uteši, rasplače...Lutka je moćno sredstvo u radu sa decom te je maksimalno koristimo jer nam pomaže u obradi mnogih tema.
Nakon realizacije određenog programskog sadržaja, periodično organizujemo prigodne svečanosti i priredbe, u kojima deca glume, pevaju, plešu, recituju. Neguje se i podstiče njihova kreativnost, maštovitost, razvija i jača samopouzdanje, samostalnost, inventivnost. U skladu sa mogućnostima, sklonostima, interesovanjima, tempu razvoja i napredovanja, vaspitno obrazovni program u našem vrtiću oslanja se na individualni oblik rada, u kojem se svakom detetu prilazi i pristupa na jedinstven način, poštujući njegove razvojene i uzrasne karakteristike.

Koliko je prošlo dece kroz Cvetić

Od nastanka vrtića pa do danas prošlo je oko 200 dece. Ta deca se obično ističu od druge dece po znanju i umeću. Često dobijamo takve informacije od roditelja dece, od učitelja, psihologa i pedagoga škola koje pohadjaju.

Vrata našeg vrtića mogu biti za Vaše dete ulazak u neki lepši svet u koji će želeti svaki dan da se vraća sa osmehom.